08 Μαρτίου: γιορτάζουμε ας το φωνάξουμε!

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ένα από τα αιτήματά τους ήταν ίσοι μισθοί, καθώς στο ίδιο εργαστάσιο στην ίδια ακριβώς θέση και βάρδια οι άντρες είχαν μεγαλύτερο μισθό. Οι εργάτριες ενώθηκαν και μετά από 2 χρόνια από την πρώτη τους πορεία δημιουργήθηκε το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.

Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η Joan Baez  ερμηνεύει το πολύ γνωστό εργατικό τραγούδι «Bread and roses», εμπνευσμένο από την απεργία των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το 1912.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Μία άφοβη αδάμαστη γυναικεία φύση.
Ένας ατρόμητος αδάμαστος αγώνας.

Η φωνή μας έχει δύναμη, μας το έχει δείξει άλλωστε η ιστορία  από την Λυσιστράτη μέχρι την πιό πρόσφατη ρόζ πορεία στην Νέα Υόρκη!

Σήμερα υπάρχει ακόμα η ανάγκη να ακουστεί η θηλυκή μας φωνή δυνατά, να διεκδικήσουμε για εμάς και για τις επόμενες γενιές το σταματημό της βίας, της διάκρισης. Με κεντρικό σύνθημα «Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας» κοινωνικές οργανώσεις από 35 χώρες θα τιμήσουν την 8η Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με μια Παγκόσμια Απεργία Γυναικών.

Όλα ξεκίνησαν από τις Πολωνές, που στις 3 Οκτωβρίου κήρυξαν απεργία γυναικών και οργάνωσαν μια διαδήλωση τόσο μαζική ώστε ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποσύρει νομοσχέδιο που προέβλεπε πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων.

Έπειτα, στις 19 Οκτωβρίου, ήρθαν οι Αργεντίνες που ως απάντηση στους φόνους επτά γυναικών μέσα σε μία εβδομάδα απήργησαν διεκδικώντας το τέλος της βίας και της οικονομικής επισφάλειας.

Πολωνές και Αργεντίνες συναντήθηκαν στα κοινωνικά μέσα και έκαναν έκκληση στις γυναικείες συλλογικότητες του πλανήτη να συντονίσουν δράσεις με κεντρικό σύνθημα «Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας».

Η ιδέα της παγκόσμιας απεργίας για την 8η του Μάρτη έπαιρνε σάρκα και οστά και μπολιάστηκε από τις Αμερικανίδες που στις 21 Ιανουαρίου συγκλόνισαν τον κόσμο με τη μεγαλειώδη Πορεία των Γυναικών κατά των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ.

Για τις διοργανώτριες, η Παγκόσμια Απεργία των Γυναικών είναι ένα όχημα για να αναγνωριστεί η τεράστια αξία των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, παρότι αμείβονται λιγότερο, βιώνουν μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια και περισσότερες διακρίσεις, ανισότητα, σεξουαλική παρενόχληση και βία.

Καλούν τις γυναίκες να απέχουν από κάθε εργασία, απλήρωτη ή αμειβόμενη, απαιτώντας τα συνδικάτα να καλύψουν και να προστατέψουν το δικαίωμά τους στην απεργία. Και να βγουν στους δρόμους να βροντοφωνάξουν ότι τα γυναικεία δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα.

Με αυτή την έκκληση η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποκτά βαθύτατο πολιτικό χαρακτήρα καθώς αυτή η απεργία δεν καταγγέλλει απλώς αόριστα τη μισογυνία και τον σεξισμό, αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του σημερινού νεοφιλελεύθερου μοντέλου, και ιδίως μια από τις πλέον δραματικές του εκφάνσεις: τη θηλυκοποίηση της φτώχειας.

«Σκεφτήκαμε την απεργία ως μέσο για να τραβήξουμε την προσοχή ενάντια στη νεοσυντηρητική επίθεση που επιχειρεί να πλήξει δικαιώματα, ελευθερίες και ζωές. Αυτή η επίθεση ισοδυναμεί με ένα κυνήγι μαγισσών και επαναφέρει στη δημόσια ατζέντα μισογυνικές και ρατσιστικές αρχές: από τη δημόσια ρητορική και τα μέτρα πολιτικής ώς τις δολοφονίες γυναικών», γράφει η ανακοίνωσή τους.

Οι δε Αργεντίνες συμπληρώνουν:

«Οι γυναίκες του κόσμου συναντιόμαστε για να καταγγείλουμε πως το κεφάλαιο εκμεταλλεύεται τις επισφαλείς και άτυπες οικονομίες μας, ότι τα κράτη και οι αγορές μάς εκμεταλλεύονται όταν μας καταχρεώνουν, ότι ποινικοποιούν τις μεταναστευτικές ροές που από ανάγκη ακολουθούμε, ότι αμειβόμαστε λιγότερο από τους άντρες, ότι δεν αναγνωρίζονται οι απλήρωτες δουλειές του σπιτιού και της φροντίδας που μεταφράζονται σε τουλάχιστον τρεις ώρες περισσότερη δουλειά για εμάς καθημερινά, ότι αυτή η οικονομική βία μάς καθιστά πιο ευάλωτες στην ανδροκρατική βία με πιο ακραία έκφρασή της τη θηλεοκτονία».

Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα της επιστροφής στον ακραίο συντηρητισμό, γράφει η έκκλησή τους, «χρειάζεται ένας “νέος διεθνισμός” και το κίνημα των γυναικών αναδύεται ως μια ισχυρή εναλλακτική» στον βαθμό που βήμα το βήμα, χώρα τη χώρα, καταφέρνει να συσπειρώνει όλο και περισσότερους πολίτες.

πηγή www.efsyn.gr

international_womens_day

 

Στηρίζουμε την πορεία της πρωτοβουλίας

Καμιά Ανοχή

και ενώνουμε τις φωνές μας με κάθε γυναίκα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα της

https://www.facebook.com/events/1737699099893649/

#nomoreprincess

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s