Crowdfunding καμπάνια “παιδιά στην κουζίνα!”

Στιγμιότυπο 2016-07-11, 5.36.40 μ.μ.

Η πρωτοβουλία της Ασπασίας, «Παιδιά στην Κουζίνα», έχει στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη για τη διατροφή, και μια πιο υγιή σχέση με την τροφή, τη μαγειρική και την έννοια της θρέψης. Για το σκοπό αυτό, έχει δημιουργήσει μια ομάδα παιδαγωγών και επιστημόνων για το σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων (εργαστήρια, βίντεο, διαδραστικά παιχνίδια, θεατρικά έργα, σεμινάρια και διαλέξεις, κ.α.) που θα απευθύνονται τόσο σε παιδιά, όσο και στους γονείς και τους δασκάλους τους. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με την ανάπτυξη του όλου εγχειρήματος σε ένα περιβάλλον κοινωνικο-οικονομικής κρίσης, επέμεινε, και σήμερα είναι ακόμα πιο αποφασισμένη να τα καταφέρει. Όσο περίεργο κι ακούγεται για μια χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογειακής Διατροφής και είναι διάσημη για τη μακροβιότητα των νησιωτών της, η Ελλάδα συγκεντρώνει μια πολύ ανησυχητική πρωτιά στους, σχετικούς με την παιδική παχυσαρκία, δείκτες υγείας:

– Το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας (5-17) είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο! (Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας, 2014)

– Περίπου το 24% των παιδιών 7 ετών, και το 30.5% των παιδιών 9 ετών είναι παχύσαρκα, με τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών στην ηλικία των 7 να είναι σχεδόν 49%  ποσοστό που ξεπερνά το 57% στα παιδιά της ηλικίας των 9 (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2014)

– Το 30% των παιδιών είναι ήδη παχύσαρκα ή υπέρβαρα στην ηλικία των 8, ενώ το ποσοστό αγγίζει το 50% αν συμπεριλάβουμε όλα τα παιδιά μεταξύ 7-12 (ΥΔΡΙΑ, 2015).

13627045_854255374679511_3015130796181004139_n

Ο πληθυσμός της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιδημία καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και μεταβολικών συνδρόμων, η καταγραφή των οποίων δείχνει δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Οι τάσεις αυτές ενισχύθηκαν και λόγω της οικονομικής κρίσης: οι δημόσιες δαπάνες για τη δημόσια υγεία και την παιδεία έχουν περικοπεί δραστικά από το 2009, στερώντας τους απαραίτητους πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να δράσει μόνη της απέναντι στα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη διατροφή, και μάλιστα σε μια στιγμή που οι Έλληνες είναι κυριευμένοι από το άγχος και τις αγωνίες που προκύπτουν από την πιεστική οικονομική κατάσταση της χώρας – και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιλογή φθηνής, αλλά χαμηλής ποιότητας τροφής για τις οικογένειές τους.

Η Ασπασία ξεκίνησε να αφιερώνει χρόνο εθελοντικά καθοδηγώντας εργαστήρια μαγειρικής και διατροφής για παιδιά πριν από 5 χρόνια. Τότε, ήταν περισσότερο ως χόμπι που πήγαζε από το προσωπικό της ενδιαφέρον για τη διατροφή, ξεκινώντας από την ανάγκη να βελτιώσει τη διατροφή της δικής της οικογένειας. Όσο περισσότερο δούλευε μαζί με παιδιά, τόσο περισσότερα μάθαινε και προβληματιζόταν για τις επιπτώσεις της μη ισορροπημένης διατροφής τους, συνειδητοποιώντας την πολυδιάστατη σημασία του φαγητού. Αποφάσισε, λοιπόν, να κάνει κάτι για να συμβάλλει στη βελτίωση των παιδικών διατροφικών συνηθειών, εξοικειώνοντάς τα με τη μαγειρική και βοηθώντας τα να καταλάβουν καλύτερα τη αξία της θρέψης και της καλής τροφής, ώστε να γίνουν υγιείς ενήλικες από κάθε πλευρά – σωματική, πνευματική και συναισθηματική.

Ο στόχος των “παιδιών στην κουζίνα!” είναι να μάθουν στα παιδιά -η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών στον κόσμο!!!- να τρέφονται σωστά.

Με το ποσό που θα συγκεντρωθεί η Ασπασία θέλει να ολοκληρώσει την ιστοσελίδα για τα “παιδιά στην κουζίνα!” και το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (πέραν των εργαστηρίων μαγειρικής & διατροφής): ένα εγχειρίδιο για μια ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση με αντικείμενο την καλή διατροφή, για να υλοποιηθεί από μαθητές σε όλη τη χώρα.

crowdfunding link

http://www.oneup.gr/project/kids-in-the-Kitchen-url?request_locale=el

facebook page

https://www.facebook.com/paidiastinkouzina/

Στιγμιότυπο 2016-07-11, 5.34.45 μ.μ.

join the cause!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s