May I have a cup of … Τι?? #10

My Dears,

Τη στιγμή που στην Ελλάδα το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας είναι ανύπαρκτο, στην Βρετανία πάνω από 5 εκατομμύρια άνεργοι ζουν αποκλειστικά με κρατικά επιδόματα. Μια τρομακτικά αυξανόμενη μερίδα από αυτούς τους ανθρώπους παίρνουν απαλλαγή ασθενείας από την εργασία τους διότι είναι πολύ… παχείς για να δουλέψουν!  Είναι γεγονός ότι το Ην. Βασίλειο παχαίνει επικίνδυνα κι όσο φαρδαίνει η περιφέρειά του, τόσο επιβαρύνεται και το σύστημα επιδομάτων του. Το κόστος για τον Βρετανό φορολογούμενο ανέρχεται σε δισεκατομμύρια λιρών κάθε χρόνο κι ενώ κάποιοι από τους άνεργους επιδοτούμενους θέλουν να δουλέψουν, κάποιοι άλλοι είναι πανευτυχείς, απολαμβάνοντας όσα τους προσφέρονται απλόχερα.

Πριν λίγο καιρό τέτοιες περιπτώσεις παρουσιάστηκαν μέσω ντοκυμαντέρ μεγάλου Αγγλικού καναλιού και προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις:

channel5 photo-Stephen_Beer_and_Michelle_Coombe_are_from_Plymouth_where_60_per

Ο 45χρονος Stephen Beer και η 43χρονη Michelle Coomb σαν ζευγάρι ζυγίζουν μαζί 350 κιλά. Εκείνη δεν έχει δουλέψει ποτέ κι εκείνος σταμάτησε να δουλεύει τα τελευταία 5 χρόνια. Το νιόπαντρο ζευγάρι λαμβάνει επιδόματα αναπηρίας ύψους 28000 ευρώ το χρόνο και άλλου είδους παροχές, όπως δωρεάν ειδικά διαμορφωμένο διαμέρισμα, αναπηρικό σκούτερ, κ.α. Ο γάμος τους, καθώς και η δεξίωση που τον ακολούθησε, χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από τα αναπηρικά τους επιδόματα.

jodie-sinclair-1

Photo: Daily Mail

 Η 28χρονη πρώην σεφ Jodie Sinclair, η οποία ζυγίζει 178 κιλά, ζεί σε εργατική κατοικία χωρίς ενοίκιο στο Peterborough και εισπράττει επιδόματα διότι είναι πολύ παχιά για να δουλέψει. Παρόλα αυτά έχει αρνηθεί επανειλλημένα να υποβληθεί σε δωρεάν επέμβαση απώλειας βάρους, καθώς προτιμά να λαμβάνει επιδόματα από το να εγχειριστεί. Η ίδια ισχυρίζεται ότι δεν κάνει τίποτα κακό και δεν θέλει να αποχωριστεί την πλήρως ανθυγιεινή διατροφή της. Επίσης πιστεύει ότι δικαιούται δωρεάν καθαρίστρια, διότι είναι «πολύ βαριά» για να καθαρίζει μόνη της.

 Manzur1

Photo: Daily Mail

Άλλη μια τρελή περίπτωση είναι αυτή της Janice Manzur, 44 ετών, και της κόρης της Amber, 25, από το Kirkcaldy, οι οποίες λαμβάνουν μαζί γύρω στα 46000 ευρώ το χρόνο ενώ φυσικά δεν δουλεύουν και δηλώνουν «παχείς κι ευτυχείς». Η κυρία Manzur δήλωσε: «προτιμώ η κόρη μου να είνα υπέρβαρη κι ευτυχισμένη, παρά αδύνατη και μίζερη. Δεν την ενθαρρύνω να κάνει δίαιτα, γιατί ούτε εγώ είμαι χαρούμενη όταν στερούμαι. Δεν έχουμε γυμναστεί ποτέ μας και ούτε πρόκειται». Μάνα και κόρη ζυγίζουν μαζί 275 κιλά, μετακινούνται με τα μηχανοκίνητα αναπηρικά σκούτερ που τους παρέχονται, ζούν στα ειδικά διαμορφωμένα διαμερίσματά τους και βολτάρουν με ένα, δωρεάν φυσικά, ΑΜεΑ Fiat Qubo αξίας 20000 ευρώ.

Η παρούσα Βρετανική κυβέρνηση έχει ορκιστεί να μειώσει το κόστος της Πρόνοιας και σταδιακά να αντικαταστήσει το τρέχον σύστημα επιδομάτων με άλλο, χαμηλότερου κόστους.

Γύρω στο ένα εκατομμύριο ΑμεΑ αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να χάσουν τις όποιες παροχές τους καθώς βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Ο κύριος Matthew Sinclair, στέλεχος της Ένωσης Φορολογουμένων, δήλωσε: “Η παχυσαρκία κοστίζει πολύ ακριβά στον φορολογούμενο. Για πολλά χρόνια το σύστημα παροχών μοίραζε πολύ εύκολα αναπηρικά επιδόματα. Αυτό πρέπει να σταματήσει.”

golddigga

Photo: Mirror

Στο άλλο άκρο τώρα, η πληρωμές μιας 58χρονης με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα σταμάτησαν εν όψη των περικοπών και της ζητήθηκε να εργαστεί. Η γυναίκα αναπνέει με συσκευή, η οποία δεν της επιτρέπει να μετακινείται. Επίσης πολλές οικογένειες με πραγματικές ανάγκες είδαν την οικονομική υποστήριξη που λάμβαναν να «ψαλιδίζεται», προκαλώντας τους σημαντικά προβλήματα διαβίωσης.

Πρόσφατα νούμερα έδειξαν, μεταξύ άλλων, ότι πάνω από 4000 άτομα έλαβαν αναπηρικές παροχές για ημικρανίες και 2000 για ποδάγρα. Εκατοντάδες άλλοι έλαβαν επιδόματα για βήχα και αϋπνία. Άλλοι 30 περίπου έλαβαν παροχές ασθενείας λόγω ακμής!!

Η Υπηρεσία Εργασίας και Συνταξιοδοτήσεων ανακοίνωσε ότι στο μέλλον τα άτομα που κρίνονται ικανά για να δουλέψουν, θα λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη ώστε να επιστρέψουν άμεσα στην αγορά εργασίας.

Η Βρετανία είναι η παχύτερη χώρα στην Ευρώπη με έναν στους τέσσερις ενηλίκους να κρίνεται παχύσαρκος. Μια πρόσφατη έρευνα βρήκε ένα στα τρία παιδιά υπέρβαρο πριν τελειώσει το δημοτικό και τις πυροσβεστικές υπηρεσίες  να χρειάζεται να απεγκλωβίσουν πάνω από 100 παχύσαρκους ανθρώπους από τα σπίτια τους τα τελευταία 2 χρόνια – σχεδόν μια περίπτωση τη βδομάδα δηλαδή.

Οι προβλέψεις λένε ότι αν παραμείνει ανεξέλεγκτη, η κρίση παχυσαρκίας που μαστίζει τη χώρα θα φτάσει να κοστίζει 50 δις λίρες μέχρι το 2050. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια νέα καμπάνια με στόχο τη μείωση του περιττού βάρους σε ενήλικες και παιδιά μέχρι το 2020.

overweight-238731

Photo: Channel Five

Κι ενώ κάποιοι οργανισμοί ισχυρίζονται ότι πρέπει να πάψει η στοχοποίηση των υπέρβαρων ανθρώπων μόνο, άλλοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει γενίκευση, αλλά εξέταση ανά περίπτωση. Τι απέγινε στην προσωπική ευθύνη άραγε? Το σύστημα κοινωνικών παροχών κάθε χώρας θα έπρεπε να είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όχι άσυλο για τους φυγόπονους. Ναι στην κάθε είδους βοήθεια, αλλά με την υποστήριξη και ώθηση για αλλαγή, όπου βεβαίως μπορεί αυτή να επέλθει. Και προπαντώς, ναι στην πρόληψη. Γιατί επιτρέπουμε στα παιδιά μας να τρώνε σκουπίδια (μαζί με εμάς), τα οποία τα παχαίνουν και τα αρρωσταίνουν και μετά γκρινιάζουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει? Ναι, η παχυσαρκία είναι ασθένεια της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά έχει αναλάβει ο καθένας μας την ευθύνη για το πώς αφεθήκαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πριν κουνήσει το δάκτυλο σε αυτούς που προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι μόνοι μας προκαλέσαμε στους εαυτούς μας?
Μην μου ανησυχείτε, θα σας κρατάω ενήμερες…

Cheers!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s